Van 17 tot 25 november 2019 is het voorleesweek! Het thema dit jaar is 'Vroeg beginnen'. De onthaalouders van Landelijke Kinderopvang doen alvast mee. Want vroeg beginnen met voorlezen loont, dat weten ze maar al te goed!

Baby's die worden voorgelezen, lopen op een leeftijd van 15 maanden voor in hun
taalontwikkeling, en breiden die voorsprong vervolgens verder uit. Des te jonger er gestart wordt met voorlezen, des te groter de woordenschat op 2-jarige leeftijd.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat voorlezen 8% van de verschillen tussen kinderen in woordenschat, ontluikende geletterdheid en beginnende leesvaardigheid verklaart. Peuters die dagelijks worden voorgelezen, presteren later op school beter in taal en rekenen. Ook nemen kinderen die van jongs af aan worden voorgelezen, een voorsprong in hun cognitieve, sociaalemotionele, lichamelijke en creatieve ontwikkeling. (Uit https://www.iedereenleest.be/overlezen/de-vele-voordelen-van-voorlezen)

Landelijke kinderopvang begeleidt meer dan 2000 onthaalouders te Vlaanderen.
In heel veel opvanglocaties wordt er dagelijks een vertel- en voorleesmomentje voorzien. Vele onthaalouders werken samen met de plaatselijke bibliotheek om in een taalstimulerend aanbod voor de allerkleinsten te voorzien.

Onthaalouder Nicky Michielsen te Vosselaar
Zo wandelt onthaalouder Katrien de Beijer uit Arendonk regelmatig met de bolderkar naar de plaatselijke bibliotheek waar de baby's en peuters genieten van het speciaal ingerichte kinderhoekje. Er wordt voorgelezen op de mat en de kinderen kunnen boekjes kiezen om mee te nemen naar de opvang waar in een knusse hoek vertelpop Anna dagelijks verhaaltjes vertelt.

Onthaalouder Hadewych Frateur uit Turnhout voorziet dagelijks een prachtig welkomstritueel voor de opvangkindjes waarbij naar hartenlust voorgelezen en verteld wordt.

In vele gemeentes (o.a. Lille, Vosselaar en Kasterlee) levert de bib boekenpakketjes aan de kinderopvang en maken de onthaalouders van Landelijke Kinderopvang hier duchtig gebruik van.